Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A370_1_15_juli_2011.jpg


 

 
fotos/A370_2_P1000842_JPG.jpg


 

 
fotos/A370_3_orgel_lamber.jpg


 

 
fotos/A370_4_Wouter_van_d.jpg

Wouter van der Wilt in de Hoflaankerk

 [2034]

Kralingen.nl Lambertus

De stichting 'Venster op muziek in de Lambertus' organiseert maandelijks concerten in de Sint Lambertuskerk in Kralingen.

Wandelconcert

Aan de lommerrijke Hoflaan in Rotterdam-Kralingen staan op beide hoeken twee monumentale kerken met ieder een bijzonder orgel. Op vrijdagavond 15 juli vindt hier het Wandelconcert plaats in de Zomerorgelserie 2011. Dit is de gelegenheid om op één avond de orgels en de kerken in dit mooie deel van Rotterdam, dat grotendeels uit het begin van de vorige eeuw stamt, te komen beluisteren en bezichtigen.
 
fotos/A370_0_koevoets_spe.jpg

Eric Koevoets in de Lambertus

 

De mystiek van de Sint LambertuskerkDe neogotische Sint Lambertuskerk uit 1878 is een uniek gebouw. Veel mensen komen er dagelijks voorbij, wanneer ze naar het centrum van Rotterdam rijden. De torenspits ziet iedereen. Nog opvallender is het verrassend interieur. De plafondschilderingen, de lichtinval, de glas-in-loodramen, het altaar op het priesterkoor en het mooi vormgegeven Maarschalkerweerdorgel trekken de aandacht. Wouter van der Wilt van de Hoflaankerk ruilt voor dit concert van plaats met Eric Koevoets, de organist van de Sint Lambertuskerk. Van der Wilt heeft een programma uitgezocht, waarbij hij laat horen hoe orgelmuziek uit de 19e eeuw de mystieke sfeer van deze ruimte versterkt, mede dankzij de prachtige klank van het instrument. Hij speelt de Sonate c-mol der 94. Psalm, een groot werk van de Duitse componist Julius ReubkeWandelen naar de HoflaankerkNa afloop van het recital in de Sint Lambertuskerk volgt een wandeling van 10 minuten door de mooie Hoflaan met haar groene bladerdak en 19-eeuwse panden. De wandeling eindigt bij de Hoflaankerk, een imposant gebouw in neoclassisistische stijl met grote zuilen aan de voorzijde. Het interieur is sober en toch stralend door het witte pleisterwerk. Ook hier valt het orgel op. Het is strak vormgegeven en gebouwd door Van Vulpen. Na de koffiepauze zet de organist van de Sint Lambertuskerk, Eric Koevoets, het Wandelconcert op dit instrument voort.BarokmuziekIn de zestiger jaren waren romantische orgels, zoals te horen in de Sint Lambertuskerk, uit de mode. De barok beleefde een revival en de orgels werden daarop afgestemd. Ook dit orgel, dat in 1966 is gebouwd, heeft barokke kenmerken. Het is transparant met een directe klank, waardoor de polyfonie en de beweeglijkheid van de barokmuziek goed tot uitdrukking komt. Organist Eric Koevoets heeft een programma samengesteld met uitsluitend barokmuziek. Hij speelt werken van Jan Pieterszoon Sweelink, Carl Philipp Emanuel Bach en diens vader Johann Sebastian Bach.Waar en wanneer?De Sint Lambertuskerk aan de Oostzeedijk-Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen opent haar deuren op vrijdag 15 juli a.s. om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vrij, maar een gift is uiteraard zeer welkom. Voor meer informatie kunt u terecht bij Cintha de Vreede van ‘Venster op muziek in de Lambertus’ (06-27536859), of op de websites www.erickoevoets.nl, www.kralingen.nl en www.hoflaankerk.nl .zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X