Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A356_1_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_2_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_3_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_4_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_5_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_6_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_7_1046_Postzeg.jpg


 

 
fotos/A356_8_1046_Postzeg.jpg


 [1936]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Postzegels

De halve zolder staat nog vol met spullen van mijn vader. Het is nu ongeveer 2 jaar geleden dat hij is overleden en ik ben nu rijp om de boel op te ruimen. Maar k zijn verzameling postzegels en munten?
 
fotos/A356_0_1046_Postzeg.jpg


 

Ik weet het nog niet, dus stap ik met een doos vol boeken binnen bij Paul Pronk op de Frits Ruysstraat en vraag hem wat het waard was. Vol nostalgie slaan wij de bladzijden om en Paul geeft daarbij leuke informatie zoals: ,,kijk, hier de Nederlandse postzegels met zeehelden uit 1943. Dat vonden de Duitsers natuurlijk prachtig, want al die zeehelden hebben ooit tegen Engeland gevochten.

Als ik wijs op wat kleurrijke postzegels van een land waarvan ik het bestaan niet eens kende antwoordt Paul: ,,niets waard. Zij verkopen postzegels alsof ze een grootmacht zijn, maar van de hele bevolking kunnen er misschien twee lezen en schrijven.

Dan vertelt hij nog een bijzonder fenomeen: ,,deze Nederlandse zegels werden niet meer verkocht, omdat er een andere serie moest komen. Daarom werden ze door de PTT afgestempeld en alsnog aan de postzegelmarkt verkocht. Zo verdienden ze toch nog aan de zegels, ondanks dat het eigenlijk maar een heel klein simpel bedrukt papiertje is.

Paul telt alles op, hier 1 cent, daar 7 cent. Het schiet niet erg op. De zegels van na 1977 leveren juist meer op. Paul: ,,Dat komt omdat die nog de nominale waarden hebben. Deze postfrisse zegels kan je nog gewoon op een brief plakken. Omgerekend moet je dan een brief beplakken met 44 eurocent x 2,2 = 97 guldencent. Ik word er droevig van.

De muntenverzameling blijkt nog wel wat waard te zijn. Maar niet omdat de munten zo waardevol zijn. Paul gaat er overheen met een magneetje: ,,hier zitten nog aardig wat zilveren munten bij. Als je die verkoopt worden ze meteen omgesmolten.

Een beetje triest loop ik even later met mijn doos vol boeken de winkel uit. Totale waarde: nog geen 400 euro. Paul schat dat mijn vader er alles bij elkaar 2000 euro aan heeft gespendeerd. Daar hadden mijn ouders toentertijd een wereldscruise voor kunnen maken.zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X