Kralingen.nl
Voor alle inwoners
grijs3

grijs2

grijs3[0]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

BIER

Het gevaar bestaat natuurlijk dat u mij een alcoholist gaat vinden, omdat ik het vaak over drank heb. Nee, ik ben geen alcoholist, maar ik zie wel veel gezellige aspecten aan alcohol. Daarom stapte ik vorige weekbij Aloysius van Tiel (beter bekend als Loi
Lois heeft een bier-speciaalzaak op de hoek van de Vlietlaan en de Oudedijk. Als er één iemand in Rotterdam is die veel van bier weet, dan is het Lois wel. Met bier is het eigenlijk net zo als met wijn: als je wat van een bepaald biertje weet, dan smaakt hij meestal lekkerder. Met vorige bierexcursies van Lois ben ik naar de brouwerijen van Alfa, Palm en Duvel geweest en geloof me, ik vind deze bieren nu nog verrukkelijker.Deze keer bezochten wij één van de grootste brouwerijen van Duitsland.

De Warsteiner brouwerij ligt in het Sauerland, in een dal, omgeven door prachtige bossen. Het bedrijfsterrein heeft een oppervlakte van 580.000 vierkante meter. Dat is ongeveer 80 voetbalvelden. Om een indruk te krijgen hoe groot deze brouwerij is vertel ik u dat er 54 gistingstanks zijn, 148 lagertanks, 18 gisttanks en 40 druktanks. Er zijn drie filterstaten in gebruik met een totale capaciteit van 60.000 liter PER UUR. Ze vullen 200 tot 300 vrachtwagen- c.q. containerverzendingen (per trein) per dag. Dat gaat naar 60 verschillende landen in de wereld.

Over Public relations hoef je deze biergigant niets meer vertellen. Alles, maar dan ook alles is er op gericht om de bezoeker ‘Warsteiner-minded’ te maken. Alles is in de (huis)kleur geel geschilderd. Alle vrachtwagens, alle treinen, alle personenwagens, ja zelfs de sneeuwschuimer was gel met het beroemde loge op de deuren. Bij een bezoek aan het toilet spoelde ik door, door te drukken op… het loge van Warsteiner.Na de ontvangst werden wij doorgestuurd naar een spectaculair in het ronddraaiende filmzaal, waar men het brouwproces uiteen zet. Met een bus toerden wij daarna over het immense terrein, door de hallen tot vlak langs het controlesysteem, wat veel weg heeft van de controlekamer in Housten voor de raketlanceringen.

Daarna was het natuurlijk tappen en proeven van het edele vocht. En om de hongerige magen te vullen: patat met braadworst. Er zaten heel wat studenten bij ons in de bus en zij sloegen te plekke de nodige voorraad in om tijdens de busreis terug dit onderdeel van de dag nog even voort te kunnen zetten. Dus dat werd een gezellige terugreis.

WARSTEINER, het heeft, sinds die excursie met Lois, een andere betekenis gekregen.zoeken
service
archief van deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X