Kralingen.nl
Voor alle inwoners
grijs3

grijs3

grijs2[0]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

KOOR

De tijd vliegt. Vijftig jaar geleden, in december 1956, werd in het “Kralingsche Volkshuis” aan de Hoflaan een kerstspel ingestudeerd. De betrokken jongens vormden een koor, waarvan iedereen zich tijdens de uitvoering verbaasde dat het zo mooi klonk. Dat
Net na de oprichting ben ik bij het koor gekomen. Ik wilde graag iets met muziek en mijn vader gaf mij op bij Freek Velders, een man met een ongelofelijke muzikale passie. Zo’n geestdriftig iemand was ik nog nooit tegen gekomen. Ik vond het vreemd en heerlijk tegelijk. Door zijn bevlogenheid en door de liefde voor harmonische muziek, heb ik mijn koorjaren als een fantastisch mooie tijd ervaren. De kick is niet te beschrijven, wanneer je vier stemmig een moeilijk stuk zingt en het klopt zo volmaakt. Dan ontstaat er een geheimzinnige trilling in de lucht, die je simpelweg gelukkig maakt. Ik kan mij meerdere keren herinneren dat ik ontroerd raakte door ons eigen geluid. En dat voor zo’n deugniet van 10 jaar. Want als wij in een kerk zaten en even niet hoefden te zingen, moest Freek meermalen naar ons toe sluipen om ons tot stilte te manen. Onder de preek kon dat natuurlijk niet hardop. Dan spoten zijn ogen vuur en siste hij dat wij onze kop moesten houden. Maar zodra wij mochten zingen, waren we uiterst geconcentreerd en zongen alsof wij voor de wereldtitel gingen. Ik hoop dat de toen aanwezige kerkgangers ons de herrie die wij maakten hebben vergeven, daar wij ook echt mooi zongen.

Toen ik van het koor af moest, omdat ik de baard in mijn keel kreeg, besefte ik pas echt wat een heerlijke tijd ik af moest sluiten. Ik kan mij nog herinneren dat ik voor de laatste keer de deur uit liep van het “Kralingsche Volkshuis” aan de Hoflaan. Op de Beneden Oostzeedijk was ik kwaad was op mijzelf, omdat ik een traan weg moest pinken. Dat hoorde niet bij jongens van mijn leeftijd.En nu bestaat ‘mijn’ koor 50 jaar. Dat vieren ze natuurlijk door te zingen. Er is aanstaande zaterdag, 21 april om 20.15 uur een jubileumconcert in Prinsekerk in Blijdorp. Daar zal ik zeker bij zijn.

Op 7 juli houden ze een reünie voor alle koorleden tussen 1957 en nu. Reken maar dat ik daar ook naar toe ga. Voordat ik deze column schreef keek ik nog even op hun site (www.jongenskoor.nl) en wat tref ik op hun eerste pagina aan? Een foto uit het prille begin met boven in een jongetje met een bril en nog zonder baard in- en op de keel (vijfde van links). U begrijpt het al, nostalgie van de bovenste plank.

Voor meer informatie: kijk op hun website www.jongenskoor.nl. Ook kunt u bellen naar 010-4673084zoeken
service
archief van deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X