Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A223_1_803_Laptop_1.jpg


 

 
fotos/A223_2_803_XO-lapto.jpg


 

 
fotos/A223_3_804_laptop_0.jpg


 

 
fotos/A223_4_804_laptop_0.jpg


 [2446]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Laptop

Dit gaat over computers. Maar als u geen computer heeft en er ook niets van af wil weten, nog niet afhaken, want eigenlijk gaat het om geld verdienen. Veel geld verdienen.
 
fotos/A223_0_804_laptop_0.jpg


 

Nicolas Negroponte, een heel belangrijk man in computerland heeft een idee: ,,Wij gaan een laptop (draagbare computer in boekformaat) maken voor ongeveer 100 euro. En iedereen die deze laptop koopt betaald er twee, dus 200 euro. Die tweede laptop gaat dan naar een kind in een derde wereldland, die zodoende goed en snel onderwijs kan krijgen. Want met goede computerprogramma's heb je helemaal geen onderwijzer meer nodig. Alles is te leren via de computer."

Dit nobele initiatief heet One Laptop Per Child (OLPC) en de computer heet de XO-laptop.

Bij de Mediamarkt kunt u zien dat de minste laptop nog 500 euro kost, dus als u er twee koopt voor 200 euro en u krijgt er één, dan bent u nog voordelig uit, plus een prettig gevoel dat u aan ontwikkelingshulp doet. Ergens in Afrika leert dan een kind met uw computer.

Negroponte begint met de productie van de computers als hij er 3 miljoen heeft verkocht, want dan wordt de prijs inderdaad maar rond de 100 euro. Dat lijkt veel, maar meerdere landen, zoals Uruguay, Argentinië, Brazilië, Pakistan, Thailand, Nigeria en Libië hebben al interesse getoond en dan zit je zo ver boven de 3 miljoen laptops.

Maar nu komt het: Het dure besturingssysteem Windows wordt niet op deze laptop gebruikt, maar het Linux besturingssysteem, dat gratis is (het is eigenlijk van niemand). Wij (de rijke landen) kopen alleen maar een computer met een Windows besturingssysteem, omdat we dan kunnen communiceren met andere Windows computers. En omdat iedereen Windows heeft moeten we wel Windows kopen. Daardoor is Windows-eigenaar Bill Gates de rijkste man van de wereld geworden. Maar als heel de derde wereld LINUX gaat gebruiken is het afgelopen met zijn monopolypositie. Dus is Bill, in samenwerking met andere 'benadeelde' partijen, nu vlug een eigen project aan het opstarten met goedkope laptops

En de processor (het hart van de computer) is niet van het dure merk Intel, maar het voordelige AMD. Dus ook Intel is nu bezig met een eigen goedkope laptop voor de derde wereldlanden onder de naam ‘Classmate’. Zo ziet het er naar uit dat door de concurrentie het laptop initiatief van Nicolas Negroponte helemaal niet van de grond komt, zodat Intel de best verkochte processor blijft, Windows het meest verkochte besturingsysteem blijft en Bill Gates nog rijker wordt.zoeken
service
archief van deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X