Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A227_1_809_KattenKc.jpg


 

grijs1

grijs2

grijs1[2132]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Katten

Het scenario voor een horrorstory: ‘Geheimzinnige beestjes komen stiekem in je lichaam, kruipen via je bloedbaan naar je hersenen, gaan zich daar vermenigvuldigen en besturen vanuit die grijze massa jouw lichaam’.
 
fotos/A227_0_809_KattenKc.jpg


 

Daar moet je toch niet aan denken. Dat deed mijn schoonzus ook niet. Ze was net getrouwd. Het was nog te vroeg voor kinderen, dus nam ze een poesje. Ze was er gek mee. ,,Het is zo’n schatje. Kijk nou eens in die lieve oogjes. Is het geen droppie?” Dat waren de woorden van mijn schoonzus, vele jaren geleden.Nu heeft men ontdekt dat het bovenstaande horrorverhaal elke katteneigenaar kan overkomen. En dat is niet zeldzaam, maar bijna elke kattenliefhebber heeft die beestjes in zijn hersens. Als je ze hebt dan heb je de ziekte toxoplasmose, ze zitten normaal alleen bij katten, varkens en geiten, maar kunnen via het verschonen van de kattenbak overgebracht worden op mensen. Dan gaan ze via het bloed naar je hersenen en nestelen zich zo, dat ze niet meer te vinden zijn voor ons afweersysteem.En nu blijkt, in tegenstelling van wat men vroeger dacht, dat dit toxoplasmose wel degelijk invloed heeft op je gedrag. Een Amerikaanse bioloog bewees dit jaar dat het gedrag van ratten spectaculair verandert onder invloed van toxoplasmose. Deze column zou te lang worden om zijn experimenten uit te leggen. Bovendien zijn wij geen ratten. Maar er is een zeer redelijk vermoeden dat deze toxoplasmose ook ons gedrag beïnvloed. Andere experimenten op mensen wijzen dat uit. Wij worden er nonchalanter door en onze reactiesnelheid gaat achter uit.

De bioloog Flegr nam bloed af van honderden mensen die een flink verkeersongeluk hadden veroorzaakt. Het bleek dat in die groep meer dan twee keer zoveel mensen drager waren van het virus dan het landelijk gemiddelde. De laatste tijd komen steeds meer studies naar buiten, zoals van psychiater E. Fuller Torrey, verbonden aan het Stanley Medical Research Intitute. Uit zijn studie blijkt dat mensen die lijden aan schizofrenie wel opvallend vaak een kat hebben en besmet zijn met toxoplasmose.Bij mijn schoonzus zijn de katten de deur uit. Nu nog bij mijn dochter, de moeder van de tweeling. Alhoewel het voor haar zelf al te laat is. Zij bleek al besmet te zijn.zoeken
service
archief van deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X