Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A232_1_816_Aandelen.jpg


 

grijs1

grijs2

grijs3[4067]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Aandelen

Peter, (hij is getrouwd met de dochter van de broer van de moeder van mijn vrouw), heeft aandelen en waardepapieren. Hij heeft er stapels van. Hij heeft een kast die uitpuilt van de aandelen en waardepapieren.
Helaas voor hem geen velletjes die veel geld waard zijn, maar ze hebben wel antiekwaarde. Nu wil hij die vellen gaan verkopen. Eerst dacht ik nog dat hij een grapje maakte, maar daar is echt vraag naar, vraag naar antieke aandelen en waardepapieren. En toen ik ze bekeek, begreep ik ook waarom. Omdat ze zo'n mooi tijdsbeeld geven.

Om een voorbeeld te geven zoekt Peter voor mij een bijzonder waardepapier uit. Als ik het lees geloof ik mijn ogen niet (zie foto). Ik lees:

,,De eerste Nederlandse Maatschappij tot Verzekering van Risico in Loterijen” . De toonder van dit papier heeft elke keer recht op een zeker bedrag wanneer bij de staatsloterij een prijs valt op het lot met bovengenoemd cijfer tot een maximum van 10.000 gulden. Voor deze polis is 15 jaar lang elke maand 1,25 gulden betaald. Dat is een totaal van 225 gulden. Men kon het ook ineens afkopen voor 100 gulden. Dus een verzekering tegen het risico van het Loterijspel, want uiteindelijk zal iedereen een bedrag van 10.000 gulden ontvangen, omdat je eeuwig meedoet. Deze polis 'aan toonder', dus je kan hem aan je kinderen of kleinkinderen geven, die dan weer vrolijk mee doen.

Het lijkt mooi, maar als je even flink doorrekent kom je er achter dat ergens rond het jaar 5200 het laatste geld wordt uitbetaald. Dus zullen er niet veel mensen zijn die hier zijn ingetrapt. Mis, deze verzekering is uitgebracht in 1898 en er werden maar liefst 63000 polissen uitgegeven. De familie Haighton, uitvinder van deze ‘verzekering’ is er schatrijk van geworden. Reken maar uit hoeveel de rente over dit bedrag is. Maar het allemaal legaal. De familie Haighton doet onder de firmanaam Lotisico drie maal per jaar een trekking met een notaris erbij en keert dan gemiddeld een bedrag van 85.000 euro uit, een schijntje in verhouding tot de rente die het bedrag jaarlijks op brengt. Dus heeft u b.v. uit den erve nog zo’n polis, dan niet weggooien, maar even googelen bij Lotisico en wie weet krijgt u nog een prijsje.

Had ik maar zo’n lumineus idee om rijk te worden.

Enfin, dit is maar één van de waardepapieren die Peter heeft. Bent u geïnteresseerd in één van zijn papieren? Bel dan naar mijn telefoonnummer: 0618649 609. Ik vang 10 %.

Tja, je moet ergens met je fortuin beginnen.zoeken
service
archief van deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X