Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A238_1_822_Icoon_(L.jpg


 

 
fotos/A238_2_822_Icoon_04.jpg


 

 
fotos/A238_3_822_Icoon_04.jpg


 

 
fotos/A238_4_822_Icoon__0.jpg


 

 
fotos/A238_5_822_Icoon__0.jpg


 [2869]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Icoon

Onze deelgemeente heeft héél wat bijzondere inwoners. Neem nu bijvoorbeeld mevrouw Van Haaften. Zij is gefascineerd door iconen.
 
fotos/A238_0_822_Icoon_06.jpg


 

Ze vertelt er zo boeiend over dat ik, toen ik bij haar op visite was, uren ademloos heb zitten luisteren. Onder het genot van een kopje koffie en het rustgevende uitzicht van haar villa op één van de mooiste plekjes van Kralingen, vertelde zij mij de meest interessante verhalen over de geschiedenis van het Icoon.

Terwijl ik voorzichtig het Wedgwood kopje van de salontafel pak, vertelt zij mij waar een Icoon aan moet voldoen. ,,Icoon betekent 'gelijkenis' of 'afbeelding'. Voordat er aan zo’n afbeelding wordt begonnen moet er voor de betreffende heilige, die er op komt te staan, flink zijn gebeden en gevast. De icoon bestaat uit zuiver natuurlijke materialen. Dat geldt ook voor de verf, waarbij bijna altijd eigeel in is verwerkt. In de plank zit vaak onder en boven een lat verwerkt, die het kromtrekken tegen moet gaan. Iedere Icoon moet door een priester zijn ingewijd en er ligt altijd een wonder aan ten grondslag. Welke heiligen staan in de top vier, denkt u?"

Ik suggereer Jezus, Maria, Petrus en Johannes. ,,Op vier staat Joris de Drakendoder, op een stevige derde plaats komt Nicolaas, de bisschop van Mira, die heeft de meeste wonderen verricht. Christus is nummer twee en aan de Moeder Gods zijn de meeste iconen gewijd."Mevrouw Van Haaften heeft haar moeder lang verpleegd en daarom mocht zij op een dag van haar vader eens iets heel moois kopen. Zij vertelt: ,,Het was rond 1970 dat ik bij toeval op de Wolfaartsbocht in de etalage van een rommelwinkeltje keek. Daar lag tussen de waspoeder, elastiek, nylonkousen en garen een prachtige icoon. Deze was meegenomen door een Russische zeevaarder die hem had geruild voor allerhande westerse nieuwigheden uit het winkeltje. Die Icoon heb ik gekocht en het bleek geen miskoop. Ik was meteen gefascineerd door dit kunstwerk en wilde er alles van weten. Hoe meer ik er van te weten kwam des te prachtiger ik hem vond en des temeer ik er van wilde weten. Ik heb er o.a een studie voor gevolgd via Museum Boymans. Later heb ik nog twee Iconen gekocht."

Zij haalt een Icoon te voorschijn en vertelt: ,,Ziet u dat duifje? Daaraan kunt u zien dat het een icoon van na 1675 is. Daarvoor werd de Heilige Geest nog niet weergegeven als een duif."

Dan verhaalt zij over De 'Gouden Ring' om Moskou, over de koning van Bizantium die in het jaar 1000 vlucht naar Kiev, waarom er een paard op staat en geen ezel, over de moeder van Constantijn de Grote, die in het jaar 310 onder de drie kruizen (eigenlijk geen kruizen, maar alleen palen) het broodmandje vindt van de heilige spijziging.

Door deze middag ben ik heel anders tegen Iconen aan gaan kijken. Fascinerende overblijfselen uit een ver verleden.

Onze deelgemeente heeft héél wat bijzondere inwoners. Ik zou ze allemaal willen kennen.zoeken
service
archief van deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X