Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A315_1_1011_Avatar_.jpg


 

 
fotos/A315_2_1011_Avatar_.jpg


 

 
fotos/A315_3_1011_Avatar_.jpg


 

 
fotos/A315_4_1011_Avatar_.jpg


 

 
fotos/A315_5_1011_Avatar_.jpg


 [2333]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

AVATAR

Het verhaal was al zo uitgekauwd, het verhaal van de Titanic. Al enkele keren verfilmd. Echt spannend kan het niet worden, want iedereen die de bioscoop binnenkomt weet al dat het schip gaat zinken.
 
fotos/A315_0_1011_Avatar_.jpg


 

Toch begint filmregiseur James Camaron er aan en het wordt meteen n van de duurste film aller tijden (200 miljoen Amerikaanse dollars). Eindelijk is de film klaar en binnen enkele weken is al dat geld terugverdiend. Sterker nog, het wordt, ook financieel, de beste film aller tijden met zeven oscars. Nooit werd zoveel aan n film verdiend.Maar James Camaron heeft nog een verhaal op de plank liggen. Hij schreef het script in 80 pagina's al in 1996, een jaar vrdat de Titanic klaar is.

Maar het verhaal is zo bijzonder dat het niet te verfilmen is, de techniek is er nog niet voor uitgevonden. Het heeft geduurd tot 2009 vrdat de film klaar was: AVATAR.

Het speelt zich hoofdzakelijk af op een andere planeet: Pandora. Deze lijkt wel een beetje op onze aarde, met zoogdieren en weelderige vegetatie, maar alles is net even anders. Dus niets is gewoon te filmen, want niets bestaat echt. Elke vierkante centimeter is gecreerd. Vreemde planten die zich ook vreemd gedragen, wonderlijke dieren, torenhoge bomen, zwevende rotsen, te veel om op te noemen. Wanneer je je dat realiseert, beseft je dat deze film een kustwerk is in de orde van de Nachtwacht van Rembrandt.

Het is ook n van de duurste films ooit geworden: 230 miljoen dollar. Bijna niet voor te stellen, want de film bestaat voor 60% uit computergegenereerde objecten, waarvoor motion capturing is gebruikt. Maar daar hadden ze dan ook een PETABITE aan geheugen voor nodig.

Het verhaal is het minste van de film, de artisticiteit het meest. Hij is in 3D, dus je krijgt een bril op met polaroid lenzen. De film heeft al meer dan 2,5 miljard dollar opgeleverd. Zelfs gecorrigeerd voor inflatie is het de film met de hoogste opbrengst ooit. Daar heb ik een beetje aan bijgedragen, want ik ben vorige week voor de tweede maal naar AVATAR gaan kijken. Ik vond dat ik de eerste keer nog niet alles van zijn schoonheid in mij had opgenomen.Hoeveel is een PetaBite (PB)? Je hebt een KB (1000 bites), een MB (6 nullen), een GB (giga=12 nullen), een TB (terra=12 nullen) en een PB (15 nullen). Om de zelfde informatie op een CD-rom te zetten heb je een stapel CD's nodig (zonder hoesje) van 1,8 km hoog.

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X